Γενιά με τα φτερά σου τ’ ανοιχτά,
το πιο καλό τραγούδι μου για σένα

…λένε οι στίχοι του Φώντα Λάδη, που μελοποίησε ο Δημήτρης Λάγιος στο δίσκο «Εδώ που γεννηθήκαμε» το 1983 και τραγούδησε ο Αντώνης Καλογιάννης.

Τα πιο καλά τραγούδια του Δημήτρη Λάγιου, λοιπόν, ακούστηκαν στο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το βράδυ της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου, με στόχο να υπενθυμίσει τη σπουδαιότητα της προσφοράς του.

Τα τραγούδησαν ο Γιώργος Νταλάρας, που υπήρξε ένας από τους βασικούς ερμηνευτές της πρώτης δισκογραφικής κατάθεσης του Δημήτρη Λάγιου στο δίσκο «Ο Ήλιος ο ηλιάτορας», η Φωτεινή Βελεσιώτου, που συμμετείχε και στο αντίστοιχο αφιέρωμα που έγινε στην Κύπρο -το δεύτερο μεγάλο έρωτα της ζωής του Δημήτρη Λάγιου, όπως αναφέρεται- τον Ιούλιο του 2016, ο Δώρος Δημοσθένους του οποίου η γνωριμία & συνεργασία με το συνθέτη πηγαίνει, επίσης, πολλά χρόνια πίσω, η κόρη του συνθέτη, Υακίνθη Λάγιου & το Φωνητικό Σύνολο Κύπρου «Διάσταση», με το οποίο ο Δημήτρης Λάγιος, στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή, δημιούργησε και παρουσίασε μια σειρά έργων όπως τα «Ίνα Τι», «Κύπρος Άγια Πάθη», «Αμμόχωστος Γλυκειά Πολιτεία», «Των Αθανάτων» κ.α.

Ακούστηκαν τραγούδια απ’ όλες τις εργασίες του Δημήτρη Λάγιου, όπως τα «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» & «Τι πάθος» από το Γιώργο Νταλάρα, «Μενεξέ» & «Χρόνια περιφρονημένα» από τη Φωτεινή Βελεσιώτου, «Γενιά με τα φτερά σου» & «Μωβ» από το Δώρο Δημοσθένους, «Νερό» & «Ενυδρείο» από την Υακίνθη Λάγιου και «Ήλιε μου & τρισήλιε μου» από το φωνητικό σύνολο.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο Γιώργος Νταλάρας & ο Δώρος Δημοσθένους ερμήνευσαν «Το τραγούδι της Υακίνθης», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου ο Γιώργος Νταλάρας μας πληροφόρησε πως έχει βαφτίσει την κόρη του Δημήτρη Λάγιου, Υακίνθη. Το ενδιαφέρον στοιχείο, για όποιον δε γνωρίζει, είναι πως Υακίνθη ονομάζεται και η κόρη του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το τραγούδι αυτό ηχογραφήθηκε το 1991 με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και αφιερώθηκε στις κόρες του Δημήτρη Λάγιου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Το φινάλε βρήκε όλους τους ερμηνευτές μαζί επί σκηνής να τραγουδούν τα «Καρτερούμεν», «Ίνα τι» & «Τρελοβάπορο», ενώ στο encore ακούσαμε και πάλι το «Καρτερούμεν», που μπορείτε να ακούσετε κι εσείς στο βίντεο που ακολουθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο ίδρυμα Coeurs pour Tous Hellas για τα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια, ενώ οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

Το Φωνητικό Σύνολο Κύπρου «Διάσταση» διηύθυνε η μαέστρος Αντριάνα Σεργίδου, ενώ την ορχήστρα αποτελούσαν οι: Γιώργος Παπαχριστούδης πιάνο, Γιώργος Μάτσικας μπουζούκι, Φώτης Μουσουλίδης ακορντεόν, Ξένιος Ευαγγέλου ντραμς, Γιώργος Σπύρου μπουζούκι, Ιούλιος Γεωργακόπουλος κρουστά, Ευγενία Καραπατάκη τσέλο, Αντρέας Ροδοσθένους κοντραμπάσο & Άδμητος Πιτσιλίδης κιθάρα – ενορχήστρωση.

via: ogdoo.gr